Haftaya genel bakış: ABD ve Kuzey Kore’nin karşılıklı tehditleri
Flipboard Türkiye Blog / August 19, 2017
Geçtiğimiz hafta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kuzey Kore’ye olan yeni yaptırımları onaylamasının ardından Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kore arasındaki ilişkilerde gerginlik zirve yaptı.
Birleşmiş Milletlerin önceki çözüm önerilerini ihlal eden Pyongyang’ın cevabı olarak Kuzey Kore’de artan silah programları ve füze testleri, ilişkilerin zorlu bir sürece girmesine neden oldu. İkili ilişkilerdeki bu gerginliği “tüm zamanların en ciddi gerilimi” olarak tanımlayan ABD, Güvenlik Konseyi ile toplanarak konuyu ele aldı.
Kömür, demir, demir cevheri ve deniz mahsüllerinin ihracatını etkileyecek olan ekonomik kısıtlamalarla amaç Kuzey Kore’nin gelirlerini olumsuz etkilemek. Bu kısıtlamaların Kuzey Kore hükümetinin 1 milyar dolarlık ihracat gelirini etkileyeceği ön görülüyor. İhracata getirilecek ambargonun yanısıra bu oylama Kuzey Kore’ye yapılacak yabancı yatırımları ve herhangi bir yerel şirketin uluslararası bir şirketle işbirliği yapmasını yasaklıyor. Bunun yanı sıra ülkenin yurtdışına iş sebepleriyle gönderebileceği işçi sayısına da kısıtlama getirildi.
ABD Başkanı Trump ise Twitter üzerinden yasağı şu şekilde duyurdu: “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 15’e 0 olarak Kuzey Kore’ye getirilecek yasakları onayladı. Çin ve Rusya da bizimle birlikte oy verdi. Bu büyük bir finansal darbe!”
Kuzey Kore bundan önceki haftalarda da çeşitli yasaklarla yüzleşmiş ve bu yüzden iki ülkenin arasındaki ilişkilere kısıtlama getirilmişti. Bu gelişmelerin ardından Kuzey Kore’nin ABD Pasifik bölgesinde yer alan Guam’a saldırı planladığını duyurmasıyla gerginlik doruk noktasına çıkmıştı.
Kuzey’de Andersen Hava Üssü ve Güney’de Guam Deniz Üssü olmak üzere ABD ordusunun iki üssünün konumlandığı ve 162,896 kişiye ev sahipliği yapan Guam, ABD için stratejik bir önem taşıyor.
Kuzey Kore’nin ticaret partneri ve en önemli müttefiklerinden biri olan Çin ise The Global Times gazetesine yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin uluslararası provakasyonu sonlandırması gerektiğini ve ülkenin ABD’ye saldırmasını desteklemeyeceklerini açıkladı. Trump konuyla ilgili “Kuzey Kore’nin ABD’ye daha fazla tehdit savurmamasını tavsiye ediyorum. Eğer bu durum devam ederse dünyanın daha önce hiç görmediği bir savaşla karşı karşıya kalacaklar.” diyerek ülkeyi uyardı.
Trump’ın bu yorumu Washington Post’un “Kuzey Kore nükleer saldırı hazırlığı için başarılı bir deneme yaptı” haberinin ardından geldi. Trump’ın Kuzey Kore’ye ilettiği bu mesaj ise dünyaya karışık mesajlar gönderdiği gerekçesiyle eleştiri oklarının hedefi oldu.
Silahlı Kuvvetler Komisyon Başkanı John McCain, bir radyo röportajında “Başkanın bu açıklamasına dikkatle yaklaşmak gerekli. Başkanlar harekete geçmeye hazır olmadıkça tehdit savurmaz ve ben Başkan Trump’ın bu harekete hazır olduğuna emin değilim.” dedi.
Dış İlişkiler Komitesinin başındaki senatör Ben Cardin ise bu yorumların ardından Kuzey Kore’nin provokatif açıklamalarına aynı şekilde geri dönüş yapılmaması gerektiğini ve tansiyonu düşürmekten yana olduğunu bildirdi.
Tüm bu eleştirilere rağmen geçtiğimiz Cuma günü Trump son uyarısını Twitter üzerinden yaptı. “Ordumuz gerekli hazırlığını yapmış olarak beklemektedir. Kuzey Kore’yi mantıklı davranmaya çağırıyorum. Umarım Kim Jong Un başka bir yol seçer!” açıklamasını yapan Trump’ın ardından ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ABD halkının korkusunu şu sözlerle gidermeye çalıştı: “ Bence ABD başkanının demek istediği ABD’nin herhangi bir düşmana karşı savaşmaya hazır olduğuydu. Gerektiği durumlarda ülkemiz kendini savunacaktır ve ABD halkı da huzurlu bir şekilde uyuyacaktır.”
ABD Savunma Bakanı James Mattis ise amacının krizi askeri yollar yerine diplomatik yollarla çözmek olduğunu ve Kim Jong-un’un uluslararası birliklerle işbirliği yapmasını umduğunu belirtti. Hafta boyunca Kuzey Kore’den gelen sert açıklamalar ise gerginliğin artmasına sebep oldu.
Pazar günü Kuzey Kore’nin önde gelen gazetesi Rodong Sinmun’da ise ABD’ye açık bir tehdit vardı. “ABD’nin ülkemize saldırması halinde ülkenin sonu olacaktır” diyen açıklama, Pazartesi günü devlet destekli Korean Central News Agency (KCNA) ise “Kore’nin çeşitli tehditler yüzünden stratejisini değiştireceğini ve sarsılacağını düşünmek çılgın bir fikir” dedi.
Pazartesi günü ASEAN Forum’unda açıklama yapan Kuzey Kore Dışişleri Bakani Ri Yong Ho, “nükleer silahlar ve kıtalararası balistik füzeler ülkemizi ABD’den korumak üzere kullanılabilir. Hiçbir şekilde bu konuda pazarlık söz konusu değildir” diyerek sert açıklamalarda bulundu.
Perşembe günü ise NBC’nin haberine göre ise Pentagon Kuzey Kore’den gelebilecek olası bir füze saldırısına karşı spesifik bir plan üzerinde çalışıyor. Artan tansiyon sonrası uluslararası piyasalarda borsalar da olumsuz etkilendi ve Kasım’dan bu yana en kötü güne şahit oldu.
Karşılıklı olarak sert açıklamalar devam ederken Kuzey Kore ve dış ilişkilere dair dergileri ve başlıkları Flipboard’dan takip edebilirsiniz:
North Korea Nuclear Threat: Bu gerilim sadece sözde mi yoksa nükleer savaş gerçekten mümkün mü? Kuzey Kore hakkında herşey bu dergide.
Guam: Gelişmelerin ardından öne çıkan küçük ada hakkında son gelişmeleri takip edin.
Donald Trump: Başkan hakkında ayrıntılı hikayeleri Flipboard’dan okuyun.
Foreign Policy: ABD dış ilişkilerinin dünyaya nasıl yön verdiğine şahit olun.
China: Stratejik bir partner mi yoksa muhalif mi? Çin’den son gelişmeler bu dergide.
U.S. Military: Pentagon’un nabzını tutun.
~SonaliK #MagsWeLove’ı takip ediyor
Flipboad’a Erişin: iOS / ANDROID / WINDOWS / WEB
Bizi Takip Edin:
FLIPBOARD / TWITTER / INSTAGRAM / FACEBOOK / GOOGLE+ / SOUNDCLOUD / MEDIUM