Haftaya genel bakış: Halep’te çatışmalar devam ediyor
Flipboard Türkiye Blog / December 19, 2016
Perşembe günü Suriye’nin Halep kentinde geçici olarak ateşkes imzalandı. Böylece tamamiyle neredeyse yıkılmış olan şehirde mahsur kalan sivillerin tahliyesinin başlaması planlanıyordu. Tahliyelerin başlamasının hemen ardından ise Beşar Esad’ın askeri kuvvetleri yeniden isyancıları bastırmak için şehire saldırmaya başladı.
Daha önceden Salı günü başlayan ateşkes Çarşamba günü yeniden çatışmaların başlamasıyla bozulmuştu. Şehrin yurttaşları ise sosyal medyada çeşitli fotoğraflar paylaşarak yardım çağrısında bulunmuştu. Perşembe günü ise binlerce sivil Batı Halep’ten tahliyesinin başlamıştı; ancak Cuma günü iki taraf da ateşkesi bozarak yeniden sivillerin tahliyesinin durmasına sebep oldu.
Beşar Esad karşıtları ve Beşar Esad’ın kuvvetlerinin çatışması sebebiyle Suriye’deki iç savaş beş senedir sürüyor.
Halep ise güçlü endüstrisi ve ekonomik gücü sebebiyle iç savaşın başladığı günden bu yana en önemli savaş alanı olarak görülüyor. İç savaştan önce Halep 2.3 milyon kişi barındırarak Suriye’nin en büyük şehriydi.
Kızılhaç örgütü Suriye’deki iç savaşın başlangıcını Temmuz 2012 olarak duyurmuştu. Bu dönemde iç savaş Halep’e ulaşarak şehri ikiye böldü. İsyancılar şehrin Doğu bölümünü ele geçirirken, hükümeti temsil eden askerler ise şehrin Batı bölgesinde hakimiyet kurdu.
İsyancıların çatışmaları 2013’de Suriye hükümetini düşürmeye çalıştı ancak bu girişim başarılı olmadı. Seneler içerisinde iki tarafta da Halep’i ele geçirmek için çeşitli girişimleri oldu; ancak bunların hiçbiri sonuç vermedi. Suriye ordusu geçtiğimiz Kasım ayında yeni bir strateji belirleyerek Halep’i yeniden kontrol almaya çalıştı.
İç Savaş’ın başlamasından bu yana milyonlarda Suriyeli ülkesini terk etti, binlerce sivil ülkede hayatını kaybetti. İnsan Hakları gözlemcileri 2011’den bu yana Suriye’de 250.000’den fazla sivilin öldüğünü açıkladı.
Birçok hastane ve okul bombalanırken, yardım ve yemek tedarikleri tükendi. Ülkeye yardım ulaştırmaya çalışan sivil toplum kuruluşları ise kuşatma altına alınmış şehirlere ulaşmakta güçlük çekti. Eylül ayında Birleşmiş Milletler bir yardım konvoyuna yapılan saldırı sonucunda ölen 20 kişinin ardından yardımlarını durdurduğunu duyurmuştu.
Bu hafta Obama yönetimi ise Esad’ı ve Esad yanlılarını ciddi şekilde eleştirmeye devam etti.
Birleşmiş Milletler’in Amerika sorumlusu konuyla ilgili “Esad rejimi, Rusya ve İran – bu üç ülke Halep’in fethedilmesi ve katliamından sorumludur. Halep dünya tarihine günümüzün şeytani tarafını sembolize eden bir leke olarak kazınacaktır.” dedi.
Bunun yanı sıra önümüzdeki ay ABD başkanlığına oturacak olan Donald Trump, Avrupa’daki göçmen sorununun önüne geçmek için Suriyede “güvenli alanlar” yaratacağını belirtti. Bazı otoritelere göre bu hareket daha kötü sonuçlar doğurabilir ve oldukça riskli bir öneri. Perşembe günü Trump “Olanlar çok üzücü, sivillere yardım edeceğiz. Suriye’de güvenli alanlar yaratarak insanlara bir şans daha vermiş olacağız.” dedi.
Sivillere karşı yapılan saldırılarda kimyasal silahların kullanımı ve Unesco Dünya Mirasında yer alan Halep’teki eski şehrin yok edilmesi da ön plana çıkan konular arasında. Suriye ve ülkedeki korkunç durum dünya çapında ses getirdi ve dünya’nın en önemli liderleri konunun çözülmesi yolunda önerilerini sunmaya başladılar.
Suriye’deki insani felaketini çözmek için görüşmeler ve tartışmalar devam ederken, konuyla ilgili gelişmeleri Flipboard konularından ve dergilerinden takip edebilirsiniz.
Aleppo: Şehri savaş alanına çeviren savaşın ayrıntılarını öğrenin
Refugees: Suriyeden kaçan binlerce insan mercek altında
Donald Trump: Trump’ın Suriye planları neler? Buradan öğrenin
The Syrian Crisis by Doctors Without Borders: Doktorların gözünden Suriye’deki iç savaştan hikayeler
Geopolitics by Z Khandaker: ABD dış politikasının Suriye üzerindeki etkisi
Worlds Eye View by The Lone Runner: Suriye’deki soruna dünyadan gelen tepkileri okuyun
JessE Holiday Central 2016 okuyor
GET FLIPBOARD ON:iOS / ANDROID / WINDOWS / WEB
FOLLOW US ON:
FLIPBOARD / TWITTER / INSTAGRAM / FACEBOOK / GOOGLE+ / SOUNDCLOUD / MEDIUM