Haftaya genel bakış: Referandum sonucunun getirdiği tartışmalar

Flipboard Türkiye Blog / April 21, 2017

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile İstanbul’da AK Parti mitinginde.
Yasin Bülbül/Cumhurbaşkanı Sarayı

Türkiye, 16 Nisan Pazar günü ülkenin kaderini büyük oranda değiştirecek bir konu için sandık başına gitti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önerisiyle halk oylamasına sunulan anayasa değişikliği pek çok yeniliği getirdiği gibi ardında sayısız soruyu ve tartışmaya sebep oldu. Türkiye tarihinde farklı sonuçların çıktığı referandumlar gibi bu referandumun sonucu da her kesim tarafından fazlasıyla tartışıldı.

Çoğu gazeteci ve partinin “tek adam rejimi” olarak nitelendirdiği bu anayasa değişikliği ile 18 maddelik reform paketi halka sunuldu. Bu pakette meclis ve Cumhurbaşkanı seçimlerini beş yıla çıkartan paket, iki seçimin de aynı günde yapılmasını öngörüyordu. Milletvekili seçilme yaşının 18’e düşürülme kararı ile üniversite mezunu olmama zorunluluğu en çok tartışılan maddelerden biriydi. Başbakan Yıldırım ise bu paket ile sandıktan garantili hükümet çıkacağını ön plana sürdü.

Bunun yanı sıra en çok tartışılan maddeler ise bu reform ile Cumhurbaşkanının yeniden bir partiye üye ve genel başkan olabilmesi, devletin başı olması ve başbakanlığın kaldırılması, kanunları yayımlayacak, bakanları atayabilecek, yürütme yetkisi olabilmesi ve tek başına OHAL ilan edebilmesi oldu. Aynı zamanda yargı organlarında da büyük söz sahibi olan bu reform ile otoriteler bu reform paketinin tek adam paketi olduğunu iddia etti.

AK Parti iktidarının rejim değişikliği olmayacak söylemlerine rağmen muhalefet partisi CHP ve HDP bu pakete karşı “hayır” mitingleri düzenlediler. MHP’nin genel başkanı Devlet Bahçeli ise AK Parti’ye tam destek vereceklerini açıklayarak “evet” mitingleri düzenledi.

Pazar günü yapılan referandumda seçimler başladıktan birkaç saat YSK tarafından mühürsüz oyların sayılacak olmasının duyurulması ise referandumun en çok tartışılan konusu oldu. 1.300.000 oy farkla %51 alarak “evet” çıkan sandıktan 2.5 milyon mühürsüz oyun geçerli kılınması hem halkta hem de kamoyunda soru işaretlerine neden oldu. YSK başkanı Güven, gelen itirazlar üzerine hem mühürsüz oyları hem de “tercih” yerine “evet” yazan oyları kabul ettiğini duyurdu.

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana ve Diyarbakır gibi büyük illerde “hayır” oyları önde çıkarken kıl payı “evet” kazanılması ve YSK’nın yaptığı açıklamaları yeterli bulmayan Cumhuriyet Halk Partisi, Halkların Demokratik Partisi ve Vatan Partisi, YSK’ya itiraz ederek referandumun iptalini istedi; ancak YSK bu isteği reddetti. Bundan sonraki süreçte CHP konuyu Danıştay’a, Anayasa Mahkemesine ve AİHM’e götüreceğini belirtti.

Referandum sonuçlarının ardından, tercihini “hayır”dan yana kullananlar ülkenin çeşitli illerinde protestolar düzenlerken, “evet” oyu verenler ise ülkenin ekonomik istikrara kavuşacağına ve terör olaylarının sona ereceğini inanıyor.

Yurt dışında ise sonuç eşit koşullarda yapılmayan ve Türkiye’nin demokrasiye veda ettiği ve tek adam rejimini tercih ettiğine dair eleştirilerin odak noktası oldu. “Atı alan Üsküdar’ı geçti” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan zaferi AK Parti ile kutlarken, asıl değişikliklerin 2019’da geleceğini duyurdu.

Referandum sonucu ve bu süreçteki gelişmeleri Referandum dergisinden takip edebilirsiniz.

 

Hayalsu Inside Out: Turkey kürasyonunu yapıyor

Flipboard’a Erişin: iOS / ANDROID / WINDOWS / WEB

Bizi takip edin:
FLIPBOARD / TWITTER / INSTAGRAM / FACEBOOK / GOOGLE+ / SOUNDCLOUD / MEDIUM