Haftaya genel bakış: Sahte haberle mücadele

Flipboard Türkiye Blog / November 28, 2016

FILE - In this May 16, 2012, file photo, the Facebook logo is displayed on an iPad in Philadelphia. Facebook is under fire for failing to rein in fake and biased news stories that some believe may have swayed the presidential election. Its predicament stems from this basic conundrum: It exercises great control over the news its users see, but it declines to assume the editorial responsibility that traditional publishers do. (AP Photo/Matt Rourke, File)

FILE – 16 Mayıs 2012’de Philadelphia’da bir iPad’in üzerine Facebook logosu belirdi. Facebook, ABD Seçimlerinde yanlı ve sahte haber yayınlamaktan dolayı eleştiri yağmuruna tutuldu. Bazıları bu haberlerin seçimlerin sonucunda büyük etkisi olduğunu düşünüyor. Bu durum yeni tartışmaları da beraberinde getirdi: Sahte haberler sosyal medya sitelerinde kullanıcının gördüğü haberlerde öne çıkmakla birlikte geleneksel yayımcıların editöryel işlerini göz ardı ediyor. (AP Photo/Matt Rourke, File)

Online haberciliğin kapsama alanı ve 2016 ABD seçimlerine olan etkisi seçim gününden bu yana sıklıkla tartışılmakta.

Adayların ikisi için de zorlu geçen seçim yarışında, seçmenler önemli konuları anlamak için internet kaynaklarına güvendi ve bu da sahte habercilik tartışmalarına yol açtı. Günümüzde sahte websiteler yaratttıkları yanlış haberlerle komplo teorilerine yol açarak sosyal medya dünyasında hızla yayılmaya devam ediyor.

Çoğu kritik, sahte haberlerin seçim sonuçlarında büyük etkisi olduğuna dair tartışma başlattı. Araştırmacılar, Cuma günü yayılan yalan haberlerin Hillary Clinton’a karşı olumsuz yaratılmak için yapılmış bir Rus propagandası olduğunu iletti.

Yalan haberleri kimin ve neden yayımladığı, bu haberlerin nasıl yayıldığı ve insanların gerçek ve sahte haber arasındaki farkı ayrıştırması konuları seçimlerden sonra en çok konuşulan konu oldu.

Facebook CEO’su Mark Zuckerburg, sosyal medyanın seçim sonucunu etkilediğiyle ilgili iddiaları reddederek, sitenin sahte haberlere karşı inceleme başlatması gerektiğine dair önerilerin de “delice bir fikir” olduğunu belirtti. Tartışmaların devam etmesi üzerine Zuckerburg yanlış haberler hakkında bir açıklama yaptı.

“Yanlış haberleri ciddiye alıyoruz. Bizim amacımız insanları anlamlı ve doğru bilgilerle buluşturmak. Bu problem üzerine uzun zamandır çalışıyoruz ve bu sorumluluğu ciddiye alıyoruz. Bu konuda önemli bir yol aldık; ancak daha yolumuz var.” dedi.

Bununla açıklama Mayıs ayında Facebook ekip içerisinde yaşanan anlaşmazlığı da akıllara getirdi. Trending haberler bölümünde çalışan bir editor, muhafazakar haber sitelerinden haberlere sık sık haber verdiklerini deşifre etmiş ve bunun üzerine Facebook tüm ekibin işine son vermişti. ABD Meclisinde Cumhuriyetçi bir senatör bu konuda daha fazla bilgi istemesi üzerine Facebook trending haberler için özel bir yazılım kullanmaya başlamıştı.

Aynı şekilde Google da seçim haberleri konusunda eleştiri yağmuruna tutuldu. Trump’ın seçimleri kazanmasının ardından Google’ın “son seçim sonuçları” yazdığında verdiği öne çıkan sonuçlarda Trump’ın en çok oyu aldığı görülüyordu; ancak bu sonuç gerçeği yansıtmıyordu.

Bir konuşmacı algoritma’nın durumu “yanlış algıladığını” ancak bu sistemi geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini ve “aramanın amacının kullanacılara en iyi sonucu ulaştırmak” olduğunu bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama bu konuda gerekli şirketlere sahte habercilikle ilgili duyuru yaparak, yaşadığımız dönemin “çok fazla yanlış haber” içerdiğini belirterek bu haberlerin “oldukça iyi sunulmuş” olduğunu da ekledi.

“Gerçekler hakkında ciddi olmazsak, neyin doğru olup neyin doğru olmadığını veya önemli tartışmalar ve propaganda hakkında ayrıştırma yapamazsak, gerçek bir problemimiz var demektir” dedi.

Teknoloji şirketleri konuyla ilgili çalışmalara başladı. Geçtiğimiz hafta Facebook ve Google sahte haberlerin yayılmasını engellemek için önemli adımlar attı. ABD Seçimlerinin ardından çıkan tartışmanın ardından iki şirket de reklam ağlarına sahte şirketlerin girmesini engelledi.

A.B.D. sahte haberlerle mücadele ederken, konuyla ilgili tüm gelişmeleri Flipboard konularından ve dergilerinden takip edebilirsiniz.

Journalism: Online haberciliğin artmasıyla geleneksel gazetecilik kurallarının nasıl değiştiğini öğrenin.

Censorship: Sosyal medya online içeriklerin sansürlenmesinde nasıl bir rol oynuyor? Daha fazla bilgi alın.

News Industry: Haber endüstrisi sahte haberlerden nasıl etkileniyor? Keşfedin.

5a9354af

Greg G. Sech tarafından hazırlanan #MediaCulture, The voice that gives meaning!: Zuckerberg’in sahte haberlere karşı mücadelesi hakkında bilgi alın.

18f6513d

Turo Uskali tarafından hazırlanan The Future of Media: Sahte haberleri ayrıştırmanın püf noktaları.

8e097fbd

Marc Sidwel tarafından hazırlanan News 2.0: Değişen gazeteciliğe derinlemesine bakış.

 

JessE Online Journalism okuyor

GET FLIPBOARD ON:iOS / ANDROID / WINDOWS / WEB

FOLLOW US ON:
FLIPBOARD / TWITTER / INSTAGRAM / FACEBOOK / GOOGLE+ / SOUNDCLOUD / MEDIUM